Αναστασία Ρομανώφ

Η Μεγάλη Δούκισσα Αναστασία της Ρωσίας μέλος της Δυναστείας των Ρομανώφ, γεννήθηκε στις 18 Ιουνίου 1901, απογοητεύοντας τους γονείς της για την απόκτηση και τέταρτης κόρης, αφού ο πατέρας της χρειαζόταν διάδοχο.
Ήταν η μικρότερη κόρη του Τσάρου Νικολάου Β΄ της Ρωσίας, τελευταίου ηγεμόνα της Αυτοκρατορίας της Ρωσίας, και της συζύγου του, Αλεξάνδρα Φεοντόροβνα της Έσσης.
Η Αναστασία ήταν η μικρότερη αδερφή της Μεγάλης Δούκισσας Όλγας, της Μεγάλης Δούκισσας Τατιάνας, της Μεγάλης Δούκισσας Μαρίας και μεγαλύτερη αδερφή του Αλεξέι Νικολάγιεβιτς, Τσάρεβιτς της Ρωσίας.
Θεωρείται πως δολοφονήθηκε μαζί με την οικογένειά της στις 17 Ιουλίου 1918, από δυνάμεις της μυστικής αστυνομίας των Μπολσεβίκων.
Ωστόσο, φήμες που χρονολογούνται από εκείνη την εποχή, επιμένουν για την πιθανή της απόδραση. Κατά περιόδους διάφορες γυναίκες διεκδίκησαν την ταυτότητα της Αναστασίας, τροφοδοτώντας ένα από τα πιο διάσημα μυστήρια του 20ού αιώνα.Η "selfie" της Αναστασίας.

Στις 17 Ιουλίου 1918 στην οικία Ιπάτιεφ ολόκληρη η οικογένεια Ρομανώφ θανατώθηκε από Μπολσεβίκους. Ο Τσάρος πρόλαβε μόνο να πει «Τι;» και να στραφεί προς την οικογένειά του προτού πυροβοληθεί στο κεφάλι εξ επαφής.
Η Αυτοκράτειρα και η κόρη της Όλγα προσπάθησαν να κάνουν το σταυρό τους, μα σκοτώθηκαν από την πρώτη ομοβροντία του αποσπάσματος, και οι δύο από σφαίρα στο κεφάλι.
Δύο ή τρεις Μεγάλες Δούκισσες δεν κατέληξαν από τις πρώτες σφαίρες, αφού είχαν ράψει κοσμήματα στη φόδρα των κορσέδων τους, που λειτούργησαν ως αλεξίσφαιρο.
Ειπώθηκε πως η Αναστασία και η Μαρία σύρθηκαν προς τον τοίχο καλύπτοντας τα κεφάλια τους με τρόμο μέχρι που τις πυροβόλησαν ξανά.
Ωστόσο ένας άλλος μάρτυρας, είπε πως την Αναστασία την αποτελείωσαν με ξιφολόγχες.
Ο θρύλος σχετικά με την πιθανή επιβίωση και απόδραση της Αναστασίας ξεκινά από το σημείο αυτό. 


Οικογενειακή φωτογραφία των Ρομανώφ.

Η Άννα Άντερσον, η διασημότερη από τις γυναίκες που ισχυρίστηκαν πως ήταν η Μεγάλη Δούκισσα, υποστήριξε πως προσποιήθηκε την πεθαμένη ανάμεσα στα σώματα των μελών της οικογένειας της και των υπηρετών τους, και πως κατάφερε να το σκάσει χάρη στη βοήθεια ενός πονόψυχου φρουρού που αντιλήφθηκε πως ήταν ακόμη ζωντανή. Ήταν μια από τις τουλάχιστον δέκα γυναίκες που ισχυρίστηκαν πως ήταν η Αναστασία.
Οι φήμες σχετικά με την επιβίωση της Αναστασίας αναζωπυρώθηκαν από διάφορες αναφορές της εποχής, που υποστήριξαν πως διάφορα τρένα και σπίτια ψάχτηκαν από τους Μπολσεβίκους στρατιώτες και τη μυστική αστυνομία για να βρεθεί η Αναστασία Ρομανώφ.

Τα σενάρια σχετικά με την επιβίωση της Αναστασίας αλλά και του αδερφού της Αλεξέι, υπήρξαν πολλά και διάφορα, το 2007 όμως έπειτα από έρευνες βρέθηκαν οι σωροί των υπολοίπων μελών της οικογένειας Ρομανώφ, κι εξακριβώθηκε η ταυτότητα τους με ανάλυση γενετικού υλικού.
Το 2000, η Αναστασία και η οικογένειά της αγιοποιήθηκαν σαν μάρτυρες από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Η οικογένεια είχε ήδη αγιοποιηθεί το 1981 από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία στο Εξωτερικό σαν άγιοι μάρτυρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου