Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2016

ο κρίνος

Πιο αφοσιωμένο άντρα σε γυναίκα δεν έχω γνωρίσει ποτέ μέχρι τώρα εκτός από τον προπάππο μου τον Μιχάιλο, αν και παντρεύτηκαν από προξενιό με τη γιαγιά Ντιμίτρα, της είχε μια αγάπη παράφορη, σε αντίθεση με εκείνη που τον είχε για δουλικό. Όπως έλεγε η γιαγιά μου εκείνη όταν την έδωσαν στον Μιχάιλο ήταν ερωτευμένη με άλλον και της έμεινε απωθημένο. 
Κάθε πρωί λοιπόν ο παππούς σηκωνόταν και πήγαινε στο απέναντι από το σπίτι τους γυμνάσιο και αγόραζε δυο τυρόπιτες από το κυλικείο. Όχι μια για εκείνον και μια για εκείνη για πρωινό. Όχι! Και οι δυο τυρόπιτες ήταν για εκείνη! Κάποια φορά που η γιαγιά μου (νύφη του) τον είχε ρωτήσει γιατί δεν τρώει κι εκείνος, της είχε πει πως με την τυρόπιτα πονάει η κοιλιά του, έτσι την άφηνε για την πεθερά της. Ψέματα βεβαίως - για να μη του θίξουν τη γυναίκα.

Επιπλέον δε θα ξεχάσω ποτέ τις απογευματινές σκηνές όπου μέσα στο καμαράκι που είχαν όλο κι όλο για σπίτι, της καθάριζε πορτοκάλια, αφού τα ξεφλούδιζε, τα χώριζε σε φέτες, αφαιρούσε τις λεπτές διάφανες φλούδες και τα έβαζε σε ένα πιάτο μπροστά της.
Μια τελετουργία για να φάει η γυναίκα του, την οποία κάπως έτσι περιποιούνταν ανέκαθεν αλλά ακόμη περισσότερο τα τελευταία χρόνια της, τα οποία είχε μείνει κατάκοιτη στο κρεβάτι, με μια συνεχόμενη γκρίνια, η οποία σαν παιδί με έκανε να την αντιπαθήσω, συνάμα με το γεγονός της δυσοσμίας καθώς δε μπορούσε να πάει ούτε μέχρι την τουαλέτα. Αργότερα όμως μεγαλώνοντας κατανόησα την κατάσταση και δικαίωσα το όλο παραπονεμένο ύφος της.
Εκείνη πέθανε ένα Νοέμβρη κοντά στα γενέθλια μου, από τότε ο παππούς ισχυριζόταν πως ένας κρίνος που φύτρωνε μονάχος σε μια γλάστρα στο περβάζι του σπιτιού τους, ήταν η γιαγιά Ντιμίτρα. 

Γελούσαμε κρυφά κάθε φορά που το έλεγε αυτό και τραγουδούσε στο λουλούδι, μετά από τέσσερα χρόνια έφυγε κι εκείνος από τη ζωή, ο κρίνος δε ξαναφύτρωσε.
Να συμπληρώσω πως στην ταφόπλακα της, γράφει Ντιμιτρίτσα, αφού αυτό είχε πει ο παππούς στον μαρμαρά χωρίς να τον πάρουμε χαμπάρι, καθώς με αυτό το υποκοριστικό τη φώναζε εκείνος.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου